La un moment dat în viața, fiecare dintre noi s-ar putea simți deprimat și să aibă nevoie de ajutor pentru a-și rezolva problemele. Anual, milioane de persoane din întreaga lume solicită consilierea psihologilor pentru a face față sentimentelor și situațiilor pe care nu le pot gestiona singuri. Printre acestea se numără neînțelegerile cu partenerul sau copiii, pierderea locului de muncă, moartea persoanei dragi, anxietatea, stresul etc.

Disconfortul emoțional vă poate epuiza și vă împiedică să vă trăiți viața din plin, așa că aveți nevoie de ajutorul unui specialist competent. Indiferent cu ce fel de problemă apelați la un consilier psihologic – fie că doriți să refaceți o relație, să vă recuperați după o traumă, să vă adaptați la o nouă etapă a vieții sau să vă îmbunătățiți sănătatea mintală – găsirea specialistului potrivit devine primul obstacol pe care trebuie să-l depășiți.



Citiți de asemenea: Am nevoie de ajutorul unui psiholog dacă nu mă deranjează nimic?

Cum să vă alegeți psihologul, pentru a nu fi dezamăgit de terapie și de a nu vă dăuna

De ce trebuie să țineți cont atunci când vă alegeți specialistul

Conexiunea dintre client și psiholog poate avea un impact puternic asupra eficienței terapiei, deoarece se construiește pe încredere. Aceștia conlucrează împreună, așa că trebuie să „se înțeleagă”.

Majoritatea psihologilor consideră că un factor important în alegerea specialistului depinde de cât de confortabil vă simțiți în compania acestuia. De aceea, pentru a vă găsi psihoterapeutul potrivit, este important să puneți întrebări și să țineți cont de propriile sentimente. Alegeți specialistul în prezența căreia vă simțiți confortabil și relaxat.

Cinci întrebări pe care să le adresați psihologului

1. Sunteți un specialist acreditat? Câți ani profesați în domeniul psihologiei?

Este bine să optați pentru specialiști acreditați. Fiecare psiholog sau psihoterapeut trebuie să aibă o pregătire de bază în medicină sau psihologie. În plus, să dețină certificate care să ateste calificarea în diferite domenii ale psihoterapiei și consilierii psihologice.

De asemenea, este important să se țină cont de experiența și de formarea profesională monitorizată de mentori. Un absolvent al facultății de psihologie nu poate fi numit un specialist calificat dacă a predat cinci ani în cadrul catedrei, dar nu stăpânește metodele terapeutice și nu a desfășurat nicio ședință de consiliere.

2. Am stări de anxietate/stres/depresie. Mă confrunt cu probleme la serviciu/familie/alimentație/somn. Aveți experiență în a ajuta persoanele cu astfel de probleme?

Acesta este un aspect obligatoriu care trebuie discutat încă de la prima discuție în etapa de alegere a specialistului. Nu vă faceți griji cu privire la astfel de întrebări, pentru că sunt cu adevărat importante, iar, de obicei, psihologii le ascultă cu mare atenție și înțelegere.

3. Care vă sunt domeniile de specialitate? Oferiți consiliere psihologică pentru familii și copii?

Psihologul pediatru este o specialitate aparte și nu orice psiholog poate fi competent în acest domeniu. Acesta oferă consiliere nu doar copilului, ci și părinților și studiază familia ca întreg. Este o sarcină delicată de a motiva părinții să se schimbe prin prisma deficiențelor și problemelor copilului. De aceea, este nevoie de experiență și de abilități pentru a crea cu grijă conexiuni și punți de înțelegere reciprocă.

4. Ce tipuri de terapii folosiți și pot fi considerate eficiente în soluționarea problemei mele?

Există mai multe abordări dovedite științific care se bazează pe teorii psihoterapeutice:

    • psihodinamică: psihanaliza clasică după Freud, psihologia analitică elaborată de Jung, psihoterapia individuală a lui Adler;

    • cognitiv-comportamentală: psihoterapia cognitiv-comportamentală, terapia schemelor, terapia rațional-emotivă, programarea neuro-lingvistică;

    • existențial-umanistă: psihoterapia existențială, terapia Gestalt, terapia centrată pe persoană a lui Rogers;

    • metode care îmbină mai multe teorii: terapia hipnosuggestivă, terapia prin artă, terapia orientată spre corp etc.

Parapsihologia, cu toate orientările sale, este considerată o pseudoștiință, întrucât nu poate fi demonstrată și nu are niciun argument științific.

Optați pentru psihologul care practică una dintre metodele de psihoterapie dovedite științific și care vă sunt mai atractive.

5. Cât costă o ședință la psiholog? Prețul depinde de numărul de ședințe?

Cheltuielile pentru ședințele de psihoterapie nu trebuie să vă afecteze bugetul. Alegeți consilierul astfel încât să nu vă lipsiți de necesitățile de bază, cum ar fi cumpărarea alimentelor. Prețurile pentru serviciile de consiliere psihologică variază foarte mult, așadar este posibil să găsiți o alternativă convenabilă.

Ipoteza că, odată ce costul este mai mare, cu atât mai înalt este nivelul de profesionalism al psihologului, nu întotdeauna este un fapt real. Totuși, este puțin probabil ca o consiliere gratuită să ofere o soluție rapidă și eficientă a problemei. Dar, desigur, există și excepții.

Ar trebui să se ia în considerare vârsta și sexul psihologului?

Puteți alege specialistul în funcție de percepția pe care o aveți asupra personalității psihologului, în special de sexul și vârsta acestuia. Cel mai important este să vă simțiți bine în prezența lui.

Unii își doresc ca terapeutul să fie de aceeași vârstă cu ei, alții preferă să fie mai în vârstă. De fapt, este doar dorința și principiile clientului – experiența arată că eficiența psihoterapiei nu depinde întotdeauna direct de vârsta psihologului.

Aspectul legat de sexul psihoterapeutului este unul sensibil. Și nu este întotdeauna posibil să se găsească un răspuns exact în timpul primelor ședințe. De aceea, alegeți după cum vă simțiți. Unii clienți decid în funcție de situația pe care doresc să o rezolve. De exemplu, dacă problema vizează relațiile cu partenerul de sex masculin, alegerea psihologului de același sex pare destul de logică.

La ce trebuie să acordați atenție atunci când discutați cu psihologul

Încă de la primul contact sau deja în procesul de stabilire a detaliilor întâlnirii, fiți atenți la modul în care se desfășoară dialogul. Un specialist competent nu va încerca să facă presiuni sau să vă convingă, să manipuleze discuția sau insiste cu sfaturi.

În urma consilierii sau a ședinței, clientul ar trebui să se simtă mai bine (poate doar un pic) decât înainte. Aceasta nu înseamnă că problema poate fi remediată printr-o singură ședință, totuși persoana ar trebui să simtă rezultatele terapiei. Dacă în decurs de o lună nu se observă nicio îmbunătățire, atunci probabil ar trebui să vă gândiți la schimbarea psihologului.

Și, în final, principalul sfat care vă va ajuta să vă asigurați că aveți în față un specialist competent.

Psihologul trebuie să fie amabil, preocupat față de client și problemele sale, să răspundă la toate întrebările privind situația persoanei și procesul de terapie. Un specialist competent nu va critica, nu va deprecia, nu va insulta și nu va acuza clientul pentru problemele sale.

În centrul de consiliere psihologică AboutYou vă vom ajuta să găsiți un astfel de specialist. Accesați link-ul și alegeți-vă psihologul ținând cont de necesitățile și problemele cu care vă confruntați.

 

196 vizualizări