Motivarea angajaților este un aspect important al activității zilnice a unei companii, deoarece îi poate înuraja să-și îndeplinească sarcinile în mod eficient. Dacă sunteți manager, una dintre principalele dumneavostră responsabilități este să vă motivați angajații. Dezvoltarea și implementarea strategiilor eficiente pentru a vă încuraja echipa poate avea un impact pozitiv asupra moralului general și a productivității în cadrul companiei.

În acest articol vom discuta de ce este important să vă motivați angajații și vom oferi câteva tehnici și strategii motivaționale.

Cum să îmbunătățiți productivitatea echipei: zece strategii pentru motivarea angajaților dumneavoastră

De ce este important să vă motivați angajații?

Motivația angajaților este una dintre principalele componente ale succesului companiei. Angajații, care se simt fericiți, mulțumiți și motivați, demonstrează o productivitate mai bună și o calitate superioară a muncii. Există o creștere a probabilității ca aceștia să dorească să rămână în companie pentru o perioadă mai lungă, reducând astfel fluctuația de personal și, în cele din urmă, economisind bani. În plus, un nivel mai înalt de motivație și productivitate înseamnă o creștere mai rapidă a afacerii.

10 strategii de motivare a angajaților

De la stabilirea obiectivelor realizabile până la oferirea de oportunități constante de avansare și creștere în carieră, există o serie de instrumente eficiente care pot fi folosite pentru a menține motivația angajaților în cadrul pozițiilor lor de lucru.

Prezentăm mai jos cele 10 strategii motivaționale pe care le puteți încerca.

Stabiliți obiective realizabile

Crearea de obiective SMART (specifice, măsurabile, accesibile, relevante și încadrate în timp) pentru angajați este o tehnică excelentă de motivare. Aceste obiective conturează criteriile necesare pentru succes, oferind subordonaților ceva concret către care să tindă. Creând obiective SMART în echipă, definiți rolul fiecărui angajat astfel încât să știe exact ce și cum poate realiza.

Lăudați pentru realizări

Puteți crește moralul general oferind laude pozitive angajaților când aceștia au lucrat excelent la un proiect sau au finalizat o sarcină înainte de termen. Angajații răspund bine la laude, acestea îi motivează să continue să muncească cu dăruire.

Investirea timpului pentru a lăuda oamenii sau a recunoaște realizările lor, le transmite că sunt valoroși pentru companie.

Creați un program de stimulare a angajaților

O altă strategie utilă pentru creșterea motivației angajaților este crearea unui program de stimulare care să recompenseze direct membrii echipei pentru realizările lor. Creșterea salariului este o motivare puternică, însă angajații apreciază și alte stimulente, precum bonusurile, vacanțele plătite, cardurile cadou și recunoașterea verbală.

Asigurați un echilibru sănătos între muncă și viața personală

Menținerea unui echilibru pozitiv între muncă și viața personală ajută angajații să se simtă mai fericiți și mai motivați în rolurile lor. Unele metode pentru asigurarea echilibrului sănătos între muncă și viața personală includ:

  • Pauze: acordarea de pauze scurte în timpul zilei de lucru permite angajaților să se odihnească. Senzația lucrătorilor că sunt plini de energie poate reduce semnificativ riscul de epuizare și crește nivelul de satisfacție și motivație al angajaților.
  • Propuneți un program flexibil: permiteți angajaților să-și ia timp liber pentru a se ocupa de problemele personale urgente, cum ar fi vizitele la medic. Acest lucru îi va ajuta să se simtă mai încrezători în rolurile lor și să fie mai productivi.
  • Posibilitatea de a lucra de acasă: specialiștii care au capacitatea să lucreze de la distanță, chiar și o zi sau două pe săptămână, mențin mai bine echilibrul între viața profesională și cea personală. Munca de la distanță permite economisirea timpului petrecut în trafic și lucru într-un mediu care sporește productivitatea lor.

Încurajați politica ușilor deschise la locul de muncă

Modul în care interacționați zilnic cu membrii echipei și modul în care reacționați la ei, are un impact direct asupra nivelului lor de motivație și productivitate. Asigurarea unei linii deschise de comunicare pentru o exprimare liberă a întrebărilor, gândurilor și preocupărilor, le permite angajaților să se simtă mai confortabil și mai în siguranță. Acest lucru arată că vă pasă de părerea angajaților și sunteți interesați de contribuția lor.

Oferiți oportunități de dezvoltare profesională

La angajații care știu că au posibilitatea de a avansa în cariera lor actuală, crește probabilitatea că se vor simți mai productivi. Dacă dezvoltarea angajaților și învățarea continuă sunt priorități în compania în care lucrați, se va creea și o cultură pozitivă la locul de muncă. Organizarea de cursuri gratuite sau certificări este o modalitate excelentă de a susține motivația, implicarea și satisfacția angajaților în ceea ce fac.

Propuneți oportunități de mentorat

Oferirea de oportunități de mentorat îi motivează pe angajați să performeze la un nivel superior. Instruirea individuală și mentoratul în cadrul unui grup mic, de obicei îi încurajează pe angajați să pună mai multe întrebări și să stabilească obiective ambițioase. Datorită acestui lucru ei muncesc mai mult, continuă să învețe și să se dezvolte în cadrul carierei lor. 

Construiți încredere în interiorul echipei

Faptul că veți demonstra membrilor echipei că aveți încredere în abilitatea lor de a-și îndeplini bine munca, va contribui la dezvoltarea sentimentului de responsabilitate. Exprimarea unei astfel de încrederi îi îndeamnă să arate reciproc aceeași încredere și să se ridice la nivelul așteptărilor dumneavoastră. Una dintre modalitățile de a demonstra încrederea este să oferiți membrilor echipei mai multă independență.

Aflați mai multe despre angajați

Luați în considerare jocurile și discuțiile personale. Astfel, puteți afla mai multe despre fiecare membru al echipei și veți înțelege cu ce provocări se confruntă, care sunt punctele lor forte, obiectivele, caracterele și strategiile de motivare.

Oferiți ajutor în dezvoltarea de obiective individuale

În loc să vă concentrați exclusiv pe obiectivele echipei, este util să vă încurajați și colegii să-și atingă propriile lor obiective profesionale. Arătați membrilor echipei că vă pasa de motivația lor personală. Acest lucru îi poate ajuta să devină mai productivi, eficienți și să reușească în toate.

Sperăm că acest articol v-a fost de ajutor. De asemenea, puteți apela la serviciile noastre de psihoterapie pentru echipă, deoarece uneori poate fi foarte dificil să gestionați singuri motivația din cadrul echipei. Tehncilile folosite de specialiștii About You au fost deja apreciate în munca cu echipele și au ajutat zeci de companii.

189 vizualizări