Capacitatea de a identifica minciuna poate fi utilă în timpul unui interviu, cumpărarea unei bijuterii, încheierea unui contract, dar și în timpul oricărei interacțiuni legate de afaceri.

Chiar și în conversațiile personale, oamenii nu spun întotdeauna adevărul, de exemplu, atunci când încearcă să vă manipuleze sau să obțină un anumit beneficiu de la dumneavoastră sub aparența unui binevoitor dezinteresat.

Paul Ekman, autorul bestsellerului “Telling Lies”, susține că, chiar și într-o conversație de zece minute, o persoană minte de trei ori. Iar dacă așa-numita minciună cotidiană nu aduce daune majore, o minciună mai serioasă poate distruge reputații sau chiar vieți. În concluzie, nu poți fi niciodată sigur că minciuna intenționată a altei persoane nu va avea consecințe grave, spre exemplu, deteriorarea relațiilor cu cei dragi sau chiar responsabilitate penală.

Când o persoană spune minciuni, ea simte stresul conștientizării că ar putea fi descoperită. Acest lucru provoacă reacții fiziologice și chimice pe care dânsa nu reușește să le controleze și care pot fi urmărite. Limbajul, mimica, tonul vocii, ochii și limbajul corpului pot transmite mult mai multe decât cuvintele, dezvăluind adevăratele sentimente și gânduri.

Să examinăm motivele care determină oamenii să spună minciuni, precum și modalitățile de a recunoaște minciunile după chipul și comportamentul interlocutorului.

10 moduri de a detecta minciuna în ochii interlocutorului

De ce oamenii mint:

Protejarea propriei imagini

Câteodată oamenii mint pentru a arăta bine în ochii celorlalți, de exemplu, fac complimente nesincere sau laudă o coafură nouă. Alții mint că nu au sunat de mult timp pentru că au fost ocupați, când, de fapt, pur și simplu nu doreau să vorbească cu dumneavoastră. "Cineva sună pe a doua linie" - se spune când se dorește încheierea unei conversații plictisitoare. Toate acestea sunt “mici”, dar totuși minciuni pentru prieteni, cunoștințe și colegi, ca să nu gândească nimic rău. Când în tren, cineva spune unui însoțitor întâmplător lucruri neplăcute despre sine, nu-și face griji pentru imaginea sa, deoarece nu va mai întâlni niciodată persoana respectivă. Însă pentru cei apropiați, mereu sunt pregătite povești dubioase pentru a menține imaginea perfectă sau reputația unui sfânt martir.

Protejarea împotriva pedepsei

Explicații de genul „Nu eu am spart vaza, ci vântul a deschis fereastra și ea a căzut” sunt semne tipice că o persoană minte. Așa își găsesc copiii scuze atunci când vor să evite pedeapsa pentru ceea ce au făcut sau, dimpotrivă, nu au făcut. Adulții inventează motive pentru a justifica întârzierea la o întâlnire sau neîndeplinirea propriilor promisiuni. Acesta este un transfer infantil de responsabilitate către altcineva sau către circumstanțe pentru a evita pedeapsa emoțională sau materială. 

Protejarea împotriva consecințelor neplăcute

Adesea oamenii mint pentru că vor să evite conflictele și responsabilitatea. De exemplu, un angajat amenințat cu mustrare sau chiar concediere jură că a făcut toate rapoartele, dar acestea „s-au rătăcit pe undeva”. Uneori, oamenii spun minciuni din intenții bune, pentru a-i proteja pe cei dragi de durere și suferință. Motivul aici este menținerea relațiilor armonioase și a unei atmosfere liniștite în familie, însă când adevărul iese la suprafață, o astfel de persoană se confruntă cu consecințe mult mai grave.

Nevoia de atenție și aprobare

Cum putem să ne dăm seama că o persoană minte pentru a-i impresiona pe cei din jur și pentru a-și crește importanța în ochii lor? Ea își exagerează constant realizările, inventează povești incredibile, încercând să creeze impresia unei vieți strălucitoare și plină de aventuri. În psihologie, există chiar și un termen special care caracterizează această tendință – mitomania. Dar și dincolo de această afecțiune, majoritatea oamenilor, adesea cu o stimă de sine scăzută, doresc să se conformeze standardelor și normelor sociale. Prin urmare, mint despre salariu, stil de viață sau profesie.

Îmbogăţire

Astfel de minciuni sunt de obicei intenționate și conștiente. Cu alte cuvinte, o persoană oferă doar informații utile pentru propria sa îmbogățire. De exemplu, un vânzător care a primit deja o serie de plângeri legate de produsul său, continuă să-l laude pentru calitatea sa. Uneori, oamenii nu acționează direct, ci manipulează influențând decizia interlocutorului, dar scopul rămâne același – obținerea unui beneficiu. A ascunde ceva într-un scop egoist este, de asemenea, o formă de neadevăr.

Asa este psihologia umană. Cum să recunoaștem astfel de minciuni? Să gândim critic și să nu ne bazăm pe emoții în luarea deciziilor importante.

10 moduri de a descoperi o minciună:

1. Persoana își ascunde privirea sau privește fără să clipească

Ochii sunt primul lucru la care ar trebui să fiți atenți în cazul în care doriți să aflați dacă vi se spune adevărul.  Un simptom destul de comun al minciunii este clipitul ochilor, de aproximativ 5-6 ori consecutiv. Când o persoană spune adevărul, ea clipește în medie de 10-12 ori pe minut, dar dacă minte - mult mai des. Trebuie însă să rețineți: când vă confruntați cu un mincinos experimentat, acesta va încerca să acționeze în mod opus: să vă privească fix în ochi pe tot parcursul conversației și să nu clipească. Orice ar fi, acest comportament pare nefiresc.

O altă modalitate de a recunoaște o minciună după privire este să urmăriți ochii interlocutorului. În medie, într-o conversație obișnuită, oamenii se întâlnesc cu privirea  de 2-3 ori, prin urmare, dacă o persoană încearcă să-și ascundă ochii, el inventează ceva sau are un secret. Dacă prietenul sau colegul dumneavoastră iși abate privirea, cel mai probabil, încearcă să-și amintească ceva, ceea ce înseamnă că spune adevărul.

Ce altceva pot spune ochii unei persoane:

  • Ochii fug - astfel, interlocutorul dumneavoastră încearcă să găsească o cale de ieșire dintr-o situație neplăcută pentru el.
  • Închiderea ochilor – ca și o clipire prelungită, însă ochii rămân închiși mai mult de o secundă, este un fel de mecanism de apărare împotriva unei situații dificile.
  • Privirea în sus și spre dreapta, sau pur și simplu o privire clară și îndelungată spre dreapta sau în colțul din dreapta jos, semnalează că interlocutorul dumneavoastră se adresează propriei imaginații pentru a inventa un răspuns. În altă situație, când o persoană privește în sus și spre stânga, înseamnă ca apelează la propria memorie și propriile amintiri. Rețineți că dacă o persoană este stângace, semnele minciunii vor fi exact opuse.

Folositi un simplu “detector de minciuni”. Puneți persoanei câteva întrebări la care știți că va răspunde sincer, de exemplu, despre vreme, și urmăriți privirea. Apoi, întrebați despre ceea ce vă interesează cu adevărat. Dacă privirea se îndreaptă în cealaltă direcție, sunteți păcălit. De asemenea, stresul resimțit de mincinos duce la dilatarea pupilelor și sclipire în ochi.

2. Stă ca și cum ar fi pe cărbuni aprinși

O persoană care minte se mișcă constant pe loc și gesticulează activ. Totodată, corpul interlocutorului va fi orientat către ieșire, deoarece acesta va dori în mod subconștient să încheie mai rapid conversația neplăcută și să părăsească încăperea cât mai curând posibil.

Gesturi și mișcări nervoase și bruste care ar trebui să trezească suspiciuni:

  • încercarea constantă de a muta ceva pe masă;
  • schimbarea frecventă a poziției brațelor sau picioarelor;
  • balansarea sau lovirea din picior;
  • tragerea de nasture sau guler;
  • aranjarea părului.

Toate acestea sunt semne de nervozitate și stres. Pe de altă parte, dacă o persoană dorește să pară foarte naturală, ea va sta prea dreaptă, într-o poziție tensionată și va încerca să nu se miște deloc. Cum să înțelegem când o persoană minte și când spune adevărul? Cine nu are nimic de ascuns, se comportă relaxat și fără constrângeri.

3. Începe să transpire

Un alt semn sigur că o persoană minte și se simte stresată este apariția picăturilor de transpirație pe frunte, gât sau obraji. Este posibil să observați un luciu caracteristic în aceste zone sau modul în care interlocutorul dumneavoastră îl șterge. De asemenea, fața persoanei poate deveni brusc roșie, în special atunci când minciuna a fost neplanificată. Acest lucru este legat de reacția organismului la eliberarea hormonilor stresului.

4. Schimbă modul de vorbire

Persoana încearcă să intoneze, să ridice vocea, astfel încât povestea sa inventată să sune mai convingător. Acest lucru se întâmplă automat și nu poate fi controlat, desigur, dacă nu aveți de-a face cu un mincinos patologic și experimentat. Când o persoană spune adevărul, ea nu se gândește la intonație. Dacă ați întrebat interlocutorul despre ceva într-un moment nepotrivit, atunci în timp ce el vine cu detaliile răspunsului, vocea lui va fi uniformă și monotonă. Acesta este semnul unui mincinos.

De asemenea, atunci când o persoană minte, ea accelerează ritmul conversației și frecvent ia pauze pentru a se asigura că o credeți. Dacă interlocutorul vă repetă întrebarea, el încearcă să câștige timp pentru a inventa un răspuns. În astfel de situații, politicienii spun: “Mulțumesc, este o întrebare foarte interesantă”.

5. Schimbă expresia feței

În mod normal, expresia feței unei persoane se schimbă aproximativ o dată la 10 secunde. Dar dacă o persoană minte și încearcă să „confirme” ceea ce a spus prin mimica feței, adică să simuleze emoții, expresia facială se schimbă de două ori mai des. Există însă o excepție: în situații neobișnuite, când o persoană simte emoții puternice - bucurie sau furie - fața ei poate să se schimbe frecvent și atunci când spune adevărul. Cum să observați că o persoană minte? Urmăriți sincronizarea dintre cuvinte și emoții: dacă inițial vin cuvintele și expresia corespunzătoare a feței “întârzie” – sunteți indus în eroare.

6. Zâmbet fals

Priviți cu atenție la modul în care o persoană zâmbește: dacă în acest moment nu-i apar riduri mimice în jurul ochilor, zâmbetul ei și, prin urmare, emoțiile sale nu sunt reale. Un zâmbet fals este caracterizat de buze ușor întinse și dinți ușor expuși. În plus, dacă o persoană zâmbește mult și într-un mod nepotrivit, cel mai probabil, ea încearcă instinctiv să scape de stres și tensiune.

7. Atingerea feței 

În timpul conversației, interlocutorul dumneavoastră își atinge în mod constant fața, ca și cum ar simți o mâncărime? Acest lucru este legat de reacțiile chimice care apar în organism atunci când o persoană minte. Zonele pe care un mincinos adesea le atinge sunt nasul, gâtul, partea din spatele urechii, în jurul gurii. Unii mincinoși încearcă să-și acopere gura cu mâinile, ca și cum ar avea frică involuntară să nu scoată adevărul. Dacă o persoană se freacă la ochi, ea încearcă să evite contactul vizual și, în general, este obosită de această conversație.

8. Buze strânse

Acesta este un alt semn când o persoană minte. Astfel, ea încearcă să combată uscăciunea din gură, care apare ca reacție la minciună și disconfortul asociat cu aceasta. În spatele acestui semn se ascunde încercarea de a depăși emoțiile negative, furia, teama că interlocutorul va descoperi adevărul.

9. Schimbă “mărturisirile”

Chiar dacă o persoană a inventat minciuna dinainte, este destul de dificil pentru ea să țină în minte toate detaliile a ceea ce nu s-a întâmplat în realitate. În plus, dacă cineva, în timp ce povestește o istorie, o umple cu detalii specifice (numere, culori) care nu au legătură cu esența întrebării, aceasta încearcă să-și facă povestea mai credibilă.

Folosiți mai multe întrebări deschise care necesită răspunsuri detaliate, nu doar “da” sau “nu”. Există o șansă ca în final interlocutorul să se încurce în povestea sa fictivă. Cum să recunoașteți minciuna după priviri și cuvinte? Puteți subtil îndruma persoana să spună întreaga poveste în sens invers, de la final la început, și să verificați dacă totul se potrivește.

10.  Atacă în timp ce se apară

În cazul în care veți exprima cea mai mică neîncredere față de cuvintele interlocutorului, acesta va începe să se apere agresiv și să arunce cu ceva de genul:

  • “Eu gândeam că tu mă crezi”
  • “Drept cine mă iei?”
  • “De ce te îndoiești de mine?”
  • “Eu te consideram prieten adevărat.”

Astfel de fraze sunt rostite de mincinoși pentru a vă face să vă simțiți vinovat și să începeți să vă justificați. Aceasta este, de asemenea, o modalitate de a îndrepta în sfârșit conversația către un alt subiect, indiferent dacă este un conflict neplăcut.

Capacitatea de a distinge semnele minciunii după chip poate deveni obiceiul dumneavoastră util, care vă va ajuta să cunoașteți mai bine oamenii. Însă, dacă doriți să vă cunoașteți mai bine sau simțiți un disconfort emotional, temeri, anxietate sau simptome de depresie, contactați centrul nostru online de selecție a psihologului sau psihoterapeutului AboutU. Alegeți psihologul prin intermediul unui interviu sau efectuați un test gratuit și faceți-vă viața și relațiile mai armonioase!Начало формы

367 vizualizări